Uwielbiam proste i szybkie zupy. Botwinka, obok szczawiowej jest jedną z moich ulubionych. Nie dość, że pyszna i zdrowa, to jeszcze jak pięknie wygląda :) . A wszystko to za sprawą tak niepozornego warzywa...
Sposób na botwinkę
Składniki:
·
2 l wywaru warzywnego
·
2 pęczki botwiny
·
sól i pieprz do smaku
·
sok z całej cytryny lub dwie łyżki octu
·
mała łyżeczka cukru
·
śmietana kwaśna 18%- 200 ml
Do gotującego się wywaru warzywnego dodajemy
drobno posiekaną botwinkę. Gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Dodajemy sok
z cytryny lub ocet, łyżeczkę cukru, sól
i pieprz do smaku. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Podajemy z młodymi
ziemniaczkami posypanymi koperkiem i podsmażoną ze szczypiorkiem wiejską
kiełbaską
Smacznego!
Botwinka jest łatwa
OdpowiedzUsuńale wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńJutro u mnie na obiad:)
OdpowiedzUsuń