Paluchy serowo-imbirowe
Składniki:
·
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
150 g masła z lodówki
·
1 jajko
·
łyżeczka proszku do pieczenia
·
130 g sera żółtego startego na tarce o grubych
oczkach
·
1/2
łyżeczki soli
·
1/4 łyżeczki imbiru
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą
oraz imbirem. Dodajemy zimne masło i całość dobrze siekamy. Dodajemy jajko oraz
ser żółty, całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie ciasto dosyć cienko wałkujemy, wykrawamy podłużne, cienkie
paseczki i skręcamy je tworząc spiralę. Paluchy pieczemy na blasze wysmarowanej
masłem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg około 12-14
minut. Smacznego!
Wyglądają przepysznie :) Na pewno świetne do piwa. Zrobię niebawem.
OdpowiedzUsuń