Pesto rosso
Składniki:
·
200-250 g suszonych pomidorów
·
łyżka kaparów
· pęczek bazylii
·
sól do smaku
·
1-2 ząbki czosnku
·
filety z jednego średniej wielkości pomidora
·
szczypta cukru
·
dwie garście ulubionych orzechów podprażonych na
patelni - ja wybrałam pistacje
·
oliwa - warto wykorzystać tą spod suszonych
pomidorów
W malakserze miksujemy wszystkie składniki, regulując
konsystencję pesto ilością dodanej oliwy. Pesto można doprawić również odrobiną suszonego oregano oraz sokiem z cytryny. Można również dodać parmezanu- ja z niego zazwyczaj rezygnuję, a dodaję już do gotowej potrawy, w której wykorzystuję pesto.
Smacznego!
Brzmi pysznie, uwielbiam pomidory:) Dziękuję Ewcia za spełnienie życzenia i umieszczenie przepisu. Musze koniecznie do wypróbować :)))
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :)
OdpowiedzUsuń