Ciasto na dżemie i maślance
Składniki
Na ciasto:
·
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
0,5 szklanki
brązowego cukru
·
4 jajka
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
1 łyżeczka sody oczyszczonej
·
0,5 szklanki oleju rzepakowego
·
1 szklanka maślanki
·
3-4 łyżki dżemu jagodowego
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą
masę, stopniowo dodajemy dżem, maślankę, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą
oraz olej. Całość przelewamy do foremki, pieczemy ok. 50 minut, funkcja
termoobieg, 180 stopni (do efektu suchego patyczka).
Na
masę:
·
krem orzechowo-czekoladowy do przełożenia ciasta
·
250 g mascarpone
·
2 łyżki cukru pudru
·
duża łyżka masła
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy serek.
Przestudzone ciasto przecinamy na pół,
smarujemy kremem orzechowo-czekoladowym, wykładamy masę z serka mascarpone i
przykrywamy wierzchnim plackiem. Dekorujemy.Kolorowe wzorki na cieście wykonałam za pomocą pisaków cukrowych . Nie przepadam za takimi wynalazkami, ale czasami można w kuchni ułatwić sobie pracę.
Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Ps. Jeśli nie macie takiej formy, ciasto możecie zrobić w najzwyklejszej tortownicy. Ciasto można również rozlać do małych foremek na
babeczki. Jako że silikonowa foremka-kwiatek jest nieco mniejsza od zwykłej tortownicy, część ciasta rozlałam do foremek na babeczki. A należy pamiętać, żeby ciasta nie rozlewać do pełna, a co najwyżej do 3/4 wysokości foremki, gdyż w trakcie pieczenia sporo urośnie. Wybierając wersję mini do każdej babeczki możemy dodać owoc np. winogrono.
I jeszcze jedna uwaga- jeśli planujecie podać czyste ciasto bez dodatków w postaci kremów,
podczas ucierania dodajcie więcej cukru, ewentualnie gotowy już wypiek posypcie większą ilością cukru pudru.
Ewuś jestem:))...zmęczona po ciężkim dniu na blogu i w necie... głodna pomimo późnej pory;)
OdpowiedzUsuńSkosztowałabym Twoich pyszności... mniam, mniam:)
Piękny ten słodki kwiat :)
Dziękuję Gosiu :) i zapraszam do siebie, żebyś mogła go soksztować :)
OdpowiedzUsuń