Ucierane ciasto orkiszowo -truskawkowe pod kruszonką z otrąb owsianych
Składniki:
Na ciasto:
·
0,5 szklanki mąki pszennej
·
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
2 jajka
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
·
100 g masła
·
1 szklanka cukru brązowego
·
truskawki / lub inne ulubione owoce sezonowe-
maliny, borówki, czy jabłka (te ładnie prezentują się pokrojone w cienkie
plasterki razem ze skórką, w opcji z jabłkami rezygnuję z kruszonki, a jabłka
oprószam łyżką cukru brązowego wymieszanego ze szczyptą cynamonu)
Z podanych składników ucieramy ciasto - masło w temperaturze pokojowej łączymy z cukrem, powoli dodajemy jajka.. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąki oraz proszek do pieczenia, stopniowo, naprzemiennie ze śmietaną, dodajemy je do masy maślano- jajecznej.
Wykładamy do tortownicy 26 cm
(wysmarowanej masłem i obsypanej mąką), wykładamy owoce. Pieczemy około
30 - 40 minut (aż środek się upiecze) 180 stopni termoobieg. Po tym czasie wykładamy kruszonkę i pieczemy
jeszcze około 15-20 minut (aż kruszonka się przyrumieni) - z włączoną grzałką górną.
Na
kruszonkę:
·
130 g masła z lodówki
·
180 g mąki pełnoziarnistej
·
100 g brązowego cukru
·
4 czubate łyżki otrąb owsianych
·
100 g posiekanych orzechów włoskich
Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę i
przekładamy ją na podpieczone ciasto.
Masa
mascarpone:
·
serek mascarpone 250g
·
łyżka cukru waniliowego
·
sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy i
podajemy z ciastem formując z masy
kształt łezek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz