Gryczany sernik z truskawkami
Składniki:
Na ciasto:
·
300 g mąki gryczanej
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
150 g brązowego cukru
·
jajko
·
130 g miękkiego masła
·
szczypta soli
·
skórka otarta z 1 cytryny
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko,
sól, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dużą tortownicę
wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.
·
truskawki
Na nieco przestudzony spód wykładamy całe truskawki.
·
zmielony twaróg 600 g
·
200 g miękkiego masła
·
4 jajka
·
200 g cukru pudru
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
łyżka mąki pszennej
·
200 g serka mascarpone
Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po
jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod
koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na
truskawki. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika
naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka.
Wystudzony sernik dekorujemy świeżymi
truskawkami oraz masą mascarpone (50 g miękkiego masła zmiksować z łyżką cukru
pudru, dodać 300 g mascarpone, śmietan fix i sok z połowy cytryny). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz