Roladki na parze z soli z cukinią i czarnym sezamem
Składniki:
·
3 duże filety z soli
·
2 średnie cukinie
·
czarny sezam
·
rukola 125 g
·
sok z cytryny
·
sól
·
pieprz
·
szczypior lub liście pora do przewiązania
roladek
·
1 liść laurowy
·
1 ziarno ziela angielskiego
·
1 ziarno kardamonu
Filety dzielimy na połowę, aby powstało nam 6 roladek. Każdy filet
skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Cukinię za pomocą mandoliny
kroimy na cienkie plastry. Plastry cukinii smażymy z obu stron na odrobinie
oleju. Na suchej patelni podprażamy
sezam. Szczypior lub liście pora sparzamy wodą, aby były nieco bardziej elastyczne. Na każdy filet rybny kładziemy 4-5 cienkich
plastrów cukinii, sypiemy sezamem.
Rolujemy, zawiązujemy za pomocą liści pora
lub szczypiorku. Roladki gotujemy na parze ok. 20 minut - do wody dodajemy
ziele angielskie, kardamon i liść laurowy.
Podajemy z rukolą i resztą cukinii.
Dressing do sałaty :
·
2 łyżki oleju lnianego
·
łyżeczka oleju sezamowego
·
2 łyżki soku z cytryny
·
1/4 łyżeczki cukru
·
1/4 łyżeczki soli
Z podanych składników przygotowujemy sos.
Polewamy nim rukolę i cukinię tuż przed
podaniem. Posypujemy uprażonym sezamem.
Wygląda pięknie i smakowicie, ale wątpię w moje zdolności manualne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFenomenalne:) piękne i na pewno smaczne jak wszystko na tym blogu.
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona.... uściski Ewunia <3
Dziękuję Gosiu <3
Usuń