Lody
jogurtowo-śmietanowe
Składniki:
·
szklanka cukru trzcinowego drobnego
·
400 ml kwaśnej śmietany 18%
·
1/2 szklanki mleka
·
800 g jogurtu naturalnego gęstego
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę
nad kąpielą wodną. Masę żółtkową zalewamy zagotowaną śmietaną z mlekiem. Masę
cały czas ubijamy nad kąpielą wodną, do momentu uzyskania dosyć gęstego kremu.
Schłodzoną masę łączymy z zimnym jogurtem. Całość przelewamy do maszynki do
robienia lodów - wybieramy godzinny program, lub do dużego pojemnika,
pamiętając by co ok. 30 minut całą masę lodową dobrze zmiksować- i tak ok. 4-5
razy.
Wyśmienite ze świeżymi owocami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz