środa, 7 sierpnia 2013

Lody jogurtowo-śmietanowe

W takie upały, jakie mamy ostatnio, mogłabym je jeść na okrągło. Lekko kwaskowate, z nutką trzcinowego cukru - idealne orzeźwienie i kompozycja smakowa.

Lody jogurtowo-śmietanowe


Składniki:
·         8 żółtek
·         szklanka cukru trzcinowego drobnego
·         400 ml kwaśnej śmietany 18%
·         1/2 szklanki mleka
·         800 g jogurtu naturalnego gęstego


Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę nad kąpielą wodną. Masę żółtkową zalewamy zagotowaną śmietaną z mlekiem. Masę cały czas ubijamy nad kąpielą wodną, do momentu uzyskania dosyć gęstego kremu. Schłodzoną masę łączymy z zimnym jogurtem. Całość przelewamy do maszynki do robienia lodów - wybieramy godzinny program, lub do dużego pojemnika, pamiętając by co ok. 30 minut całą masę lodową dobrze zmiksować- i tak ok. 4-5 razy.  
  Wyśmienite ze świeżymi owocami. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)