Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym z cynamonową nutą
Składniki
Na sos:
·
1/2 kg śliwek
·
cukier - 3-4 łyżki
·
szczypta cynamonu
·
czekolada gorzka 100g
·
łyżka masła
·
3 łyżki mleka
Śliwki pozbawiamy pestek, zagotowujemy z
cukrem na łyżce masła, dodajemy pokruszoną czekoladę, mleko i cynamon. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu
uzyskania gęstego sosu.
·
2 szklanki mąki pszennej
·
szczypta soli
·
cukier -
3-4 łyżki
·
śmietana 18% kwaśna, gęsta- 200 ml
·
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
·
1 żółtko
Z podanych składników wyrabiamy gęste
ciasto (mąkę, sól, cukier i sodę dobrze ze sobą mieszamy, dodajemy śmietanę i
żółtko). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki.
Pieczemy na odrobinie oleju na wolnym ogniu,
powoli, żeby ciasto dobrze się przepiekło. Podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym
oraz serkiem mascarpone (250 g serka mascarpone + sok z połowy cytryny + łyżka
cukru waniliowego). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz