FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki w kształcie warkocza
·
150 g roztopionego letniego masła
·
200 ml ciepłego mleka
·
500 g mąki pszennej
·
25 g świeżych drożdży
·
4 łyżki cukru waniliowego
·
2 jajka
·
szczypta soli
·
cukier puder do obtaczania ciasta
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem
waniliowym, zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżkę mąki. Zaczyn dobrze mieszamy,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut. W dużej misce łączymy mąkę, sól, jajka,
roztopione masło, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Musi dobrze odchodzić od
dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu,
aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 24 części. Z każdej
forujemy wałeczek, który obtaczamy w cukrze pudrze. Robimy warkocze- łączymy
końce 3 wałeczków ciasta i zaplatamy je w warkocz, pamiętając, by dobrze zlepić
ze sobą końce. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy
jeszcze na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Bułki pieczemy
ok. 20-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Podajemy ciepłe z masłem i domową
konfiturą.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz