Krem z pomidorów
Składniki:
·
6-8 średniej wielkości pomidorów
·
łyżeczka suszonego oregano
·
garść świeżego oregano
·
kilka listków bazylii
·
150 g sera feta
·
6 suszonych pomidorów
·
sól
·
pieprz
·
pół łyżeczki cukru
Pomidory kroimy na ćwiartki, przekładamy do
naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym oregano, skrapiamy oliwą spod
suszonych pomidorów. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni. Fetę kroimy w dużą kostkę, układamy w
naczyniu do zapiekania i podpiekamy razem z pomidorami, ok. 15 minut.
Upieczone pomidory przekładamy do garnka, dodajemy suszone pomidory, listki oregano oraz bazylii. Dodajemy parę kostek fety. Miksujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z pozostałymi kostkami fety lub z kleksem śmietany oraz ze świeżymi ziołami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz