Kukurydza z ziołowym masłem
·
2 kolby kukurydzy
·
1/2 łyżeczki cukru
·
100 g miękkiego masła
·
4 łyżeczki pistacjowego pesto lub: 1 łyżeczka
posiekanej bazylii, łyżeczka posiekanego oregano i łyżka posiekanej natki pietruszki
·
pieprz i sól do smaku
Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do wody dajemy cukier. Kukurydzę solimy bezpośrednio na talerzu. Dzięki temu podczas gotowania nie stwardnieje. Gorącą kukurydzę podajemy z ziołowym
masełkiem- najlepiej przygotować je nieco wcześniej. 100 g miękkiego masła
łączymy albo z pistacjowym pesto, albo z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Zimne masło podajemy z gorącą kukurydzą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz