Gołąbki ziemniaczana szachownica
Składniki:
·
kapusta biała
·
kapusta modra
·
0,5 kg surowego boczku
·
1 kg ziemniaków
·
2 duże cebule
·
7 łyżek kaszy manny
·
1 jajko
·
sól
·
pieprz
·
duży pęczek koperku
·
wywar warzywny
·
łyżka masła
Boczek kroimy w zgrabną kostkę i powoli
topimy na patelni. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Solimy do
smaku.
Kapusty w dwóch oddzielnych garnkach
sparzamy wodą. Zdejmujemy liście na gołąbki.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o
drobnych oczkach. Dodajemy jajko, kaszę manną oraz podsmażoną na łyżce masła
drobno posiekaną 1 cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy liście
kapusty białej i modrej, dodając do środka każdego gołąbka łyżkę wcześniej
wytopionych skwarek.
Gołąbki układamy w dwóch naczyniach
żaroodpornych wyłożonych liśćmi kapusty- oddzielnie układamy gołąbki białe,
oddzielnie ciemne. Ułożone gołąbki otulamy liśćmi kapusty- w ten sposób
uchronimy je przed ewentualnym przypaleniem. Zalewamy odrobiną wywaru
warzywnego. Naczynia przykrywamy i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości- gołąbki z modrej kapusty
potrzebują nieco więcej czasu.
Gotowe gołąbki układamy naprzemiennie,
okraszamy boczkiem i posypujemy obficie posiekanym koperkiem- to właśnie on
daje niesamowity smak całej potrawie. Smacznego!
pycha!!!
OdpowiedzUsuń