Tym pysznym ciachem zapraszam serdecznie na jutrzejszy odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem. Będzie smacznie i zdrowo! (Polsat, godz. 9.55)
Tort migdałowo-
chałwowy na bazie mascarpone
Składniki
Na ciasto:
·
350 g miękkiego masła
·
skórka otarta z 1 cytryny
·
350 g cukru pudru
·
350 g mąki
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
50 g zmielonych migdałów
·
6 jaj
Na
masę:
·
1 kg serka mascarpone
·
400 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
·
sok z dużej cytryny
Dodatkowo:
·
kilka łyżek dżemu jagodowego
Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z
cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z
cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy
do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i
jajka.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
Pieczemy w tortownicy (średnica 26 cm) dwa placki - temp. 180 stopni,
termoobieg, ok. 25-30 minut.
Ciasto studzimy.
Przygotowujemy masę chałwową. Miksujemy
chałwę, stopniowo dodają serek mascarpone. Na koniec masę doprawiamy sokiem z
cytryny.
Wystudzony placek smarujemy dżemem jagodowym.
Wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy
wierzch i boki tortu. Zdobimy rozetkami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńWidzę, że często stosujesz chałwę - też ją uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń