Mini tarty z kiszoną
kapustą
Składniki (na 2 mini tarty):
·
płat ciasta francuskiego
·
500 g kiszonej kapusty
·
10 suszonych pomidorów
·
2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
·
5 plastrów szynki z indyka
·
sól
·
pieprz
·
koperek
·
2 łyżki startego parmezanu
Na oliwie spod suszonych pomidorów
podsmażamy przesiekaną kapustę kiszoną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa niezbyt
duże okrągłe placuszki. Na każdym z nich małym nożem zaznaczamy rant- ważne,
żeby nie przeciąć ciasta, tylko lekko je naciąć. Farsz będziemy wykładać tak,
by ran pozostał czysty- podczas pieczenia ładnie urośnie i zrobi fajne brzegi
naszych mini tart.
Na środek każdej tarty wykładamy
równomiernie po łyżce startego parmezanu. Na ser wykładamy dużą porcję
podsmażonej kiszonej kapusty. Na kapuście układamy dekoracyjnie suszone
pomidory. Plastry szynki kroimy wzdłuż na niebyt grube paski. Każdy zawijamy na
kształt różyczki i układamy na kapuście.
Tarty zapiekamy ok. 20 minut w temp. 200
stopni, termoobieg.
Gotowe tarty posypujemy obficie koperkiem.
Smacznego!
Propozycja iście jesienna! Ja robiłam kiedyś dużą tartę z kiszoną kapustą i boczkiem - pycha :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) i zdorowo :) kiszona kapusta to bomba witaminowa na jesień :)
OdpowiedzUsuńMusiały smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuń