niedziela, 3 listopada 2013

Ciastka francuskie z kremem chałwowym

Chałwa i ciasto francuskie to dwie rzeczy, z których można łatwo, szybko i bez większego wysiłku wyczarować pyszności. Tym ciastkom naprawdę ciężko się oprzeć :) .


Ciastka francuskie z kremem chałwowym



Składniki:
·         płat ciasta francuskiego
·         500- 600 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·         300 g chałwy waniliowej
·         cukier puder do posypania
·         owoce do dekoracji- maliny, poziomki
·         jajko

Z ciasta francuskiego wykrawamy dowolne ciastka- mogą być to prostokąty z podwójnym rantem ( na kwadracie ciasta układamy drugą warstwę cienkich pasków- rant, który urośnie podczas pieczenia i utworzy w środku zagłębienie, które wypełnimy masą), albo zwykłe ciastka w kształcie np. gwiazdek, które przetniemy na pół i przełożymy kremem. Ciastka pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 200 stopni, termoobieg, aż się zarumienią.
Ser  ucieramy z chałwą. Tak przygotowanym kremem nadziewamy ciastka francuskie. Dekorujemy świeżymi owocami, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Ło Matko!!.... mniam, mniam...a ja się odchudzam... buuuuuuuuuuu:(((

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym to chętnie przekąsiła :) Absolutnie wszystkie ze składników uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)