Ciastka francuskie z
kremem chałwowym
Składniki:
·
500- 600 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·
300 g chałwy waniliowej
·
cukier puder do posypania
·
owoce do dekoracji- maliny, poziomki
·
jajko
Z ciasta francuskiego wykrawamy dowolne
ciastka- mogą być to prostokąty z podwójnym rantem ( na kwadracie ciasta
układamy drugą warstwę cienkich pasków- rant, który urośnie podczas pieczenia i
utworzy w środku zagłębienie, które wypełnimy masą), albo zwykłe ciastka w kształcie
np. gwiazdek, które przetniemy na pół i przełożymy kremem. Ciastka pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni, termoobieg, aż się zarumienią.
Ser ucieramy z chałwą. Tak przygotowanym
kremem nadziewamy ciastka francuskie. Dekorujemy świeżymi owocami, posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!
Ło Matko!!.... mniam, mniam...a ja się odchudzam... buuuuuuuuuuu:(((
OdpowiedzUsuńAle bym to chętnie przekąsiła :) Absolutnie wszystkie ze składników uwielbiam!
OdpowiedzUsuń