Roladki
cukiniowo-bakłażanowe z dynią z sosem serowym
Składniki:
·
puree z upieczonej połowy dyni
·
kilka kropel tabasco
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
·
sos chili ostry - kilka kropel
·
2 cukinie
·
2 bakłażany
Na
sos:
·
2 łyżki śmietany 18%
·
2 garście startego żółtego sera
·
szczypta gałki muszkatołowej
·
sól
·
pieprz
·
łyżka octu balsamicznego
Bakłażana i cukinię tniemy za pomocą
mandoliny na cieniutkie paseczki. Łączymy ze sobą puree z dyni i batata,
doprawiamy solą, pieprzem, tabasco, sosem chili i gałką muszkatołową. Plaster
bakłażana układamy na deseczce, na nim dwa plastry cukinii. Na grubszym końcu
warzyw wykładamy po łyżeczce farszu. Zawijamy i
spinamy wykałaczką. Roladki smażymy na oleju, gotowe przekładamy na
ręcznik papierowy. Podajemy z sosem serowym.
Sos- w rondelku zagotowujemy śmietanę z
startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym. Mieszamy i czekamy, aż ser się
rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i gałką muszkatołową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz