Miodownik bożonarodzeniowa szopka
Składniki:
·
500 g mąki pszennej
·
3 jajka
·
2 łyżki brązowego cukru
·
150 g masła
·
3/4 szklanki płynnego miodu akacjowego
·
150 g kwaśnej śmietany 18%
·
1 łyżeczka sody
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
łyżka ekstraktu z wanilii
·
1 ziarno kardamonu
·
szczypta gałki muszkatołowej
·
szczypta soli
Na
masę miodową:
·
250 g cukru
·
125 ml wody
·
1 łyżeczka octu
·
100 g płynnego miodu akacjowego
·
4 białka
·
400 g masła
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
dodatkowo ulubiony kwaśny dżem do przełożenia
·
garść pistacji
·
szczypta soli
Ciasto:
W rondelku rozpuszczamy masło z miodem.
W dużej misce łączymy suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, gałkę
muszkatołową i utłuczone w moździerzu ziarno kardamonu. W oddzielnej misce
wybijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Powoli stopniowo i
naprzemiennie dodajemy do jajek składniki suche, masło połączone z miodem
oraz śmietanę. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy na tradycyjną blachę
piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto należy rozsmarować równomiernie
po całej powierzchni blachy. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni, termoobieg. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek po
wyciągnięciu z ciasta będzie suchy ciasto przekładamy na kratkę i z jeszcze
ciepłego ściągamy papier do pieczenia. Ciasto studzimy.
Przez ten czas robimy masę. Cukier zalewamy
gorącą wodą, całość zagotowujemy. Dodajemy ocet i miód i gotujemy na średnim
ogniu ok. 15 minut, aż uzyskamy dość gęsty syrop. Białka ubijamy na sztywno ze
szczyptą soli. Białka powinny być w temp. pokojowej. Do tak ubitych białek cały
czas miksują powoli, cienkim strumieniem dolewamy gorący syrop miodowy. Tak
przygotowaną masę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas miksujemy do
uzyskania gęstej masy- pióra robota muszą ładnie "pisać" po pianie.
Zajmie to ok. 5 minut. Po tym czasie miskę ściągamy znad kąpieli wodnej i cały
czas miksujemy, do momentu, kiedy masa ostygnie i będzie miała temp. pokojową. Pod
koniec dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego.
W drugiej misce ucieramy 400 g masła (powinno być w temp.
pokojowej). Stopniowo do masła dodajemy masę białkowo-miodową.
Ciasto wykładamy na blat i dzielimy je na 4
części- pierwsza musi być najszersza- będzie podstawą naszej szopki , druga
musi być nieco węższa od pierwszej, trzecia węższa do drugiej, a czwarta od
trzeciej. Każdy prostokąt smarujemy najpierw cienką warstwą ulubionego dżemu-
ważne, żeby dżem był kwaskowaty. Idealny będzie np. z porzeczek. Na warstwę
dżemu wykładamy połowę masy miodowej. Pozostałą częścią masy wyzdobimy i
wyrównamy szopkę.
Pierwszy największy prostokąt układamy na
ozdobnej paterze-talerzu. Na niego wykładamy nieco węższy prostokąt, na niego
pośrodku trzeci kawałek ciasta, a na niego ostatni, najwęższy. Tak powstałą
piramidkę- trójkąt wyrównujemy za pomocą pozostałej masy. Na szczycie możemy przymocować gwiazdę
Betlejemską wyciętą z tego samego ciasta- wystarczy przed dzieleniem ciasta na
prostokąty odciąć paseczek ciasta, z którego za pomocą foremki wytniemy
pożądany kształt ozdoby. Z pomocą cukrowych mazaków możemy wyzdobić nasze
ciasto. Górę dekorujemy posiekanymi pistacjami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Jest to jedno z najładniej wyglądających dań, jakie widziałam :) Podziwiam!
OdpowiedzUsuń