Kontrastowy miodownik
Składniki na ciasto:
·
8 jajek
·
150 g brązowego cukru
·
2 łyżki ekstraktu waniliowego
·
300 g masła
·
150 g miodu akacjowego
·
400 g mąki pszennej
·
30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie)
·
duża łyżka zmielonych migdałów
·
duża łyżka kakao
·
szczypta soli
Na masę orzechową:
·
400 g zmielonych orzechów włoskich
·
400 ml mleka
·
100 g brązowego cukru
·
200 g miodu akacjowego
Na masę chałwową:
·
500 g sera twarogowego zmielonego
·
250 g chałwy waniliowej
Przygotowujemy
foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i
obsypujemy mąką.
Ciasto- 300 g masła topimy z miodem. Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i przestudzone płynne masło z miodem. Ciasto dzielimy na 2 połowy- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mielonych migdałów - dobrze mieszamy. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy.
Masa orzechowa-
zagotowujemy mleko z cukrem i miodem. Gotujemy ok. 15 minut do uzyskania dość
gęstej masy. Dodajemy do niej zmielone orzechy włoskie - cały czas mieszając
gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Masę studzimy, wystudzoną łączymy ze zmiksowanym,
puszystym masłem.
Masa chałwowa-
chałwę kruszymy i ucieramy z serem.
Ciasta kroimy w
kromeczki podobnej wielkości - kromki kroimy po skosie. Następnie bierzemy
kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta miodowego i przekładamy je
również naprzemiennie kremem orzechowym i kremem chałwowym. W ten sposób
uzyskamy dwa kontrastowe miodowniki z dwoma kremami. Gotowe ciasta możemy
wyzdobić resztą masy, ulubionymi bakaliami np. suszoną żurawiną lub polewą
czekoladową. Ciasto kroimy już normalnie- nie po skosie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz