Ciasto makaronowe z jabłkami i serkiem
Składniki:
·
200 g makaronu kokardki
·
2 duże jabłka
·
5 łyżek cukru waniliowego
·
1 szklanka mąki pszennej
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta cynamonu
·
garść pistacji
·
2 jajka
·
200 g gęstego serka homogenizowanego waniliowego
·
1/4 szklanki oleju rzepakowego
·
0,5 szklanki mleka
·
szczypta soli
Dekoracja:
·
sok z 1,5
cytryny
·
cukier puder ile zabierze sok z cytryny
·
kilka kokardek makaronowych
Makaron gotujemy do miękkości - gotujemy
również ten do ozdoby. Jabłka obieramy i
szatkujemy jak ogórki. Wszystkie
składniki suche łączymy w jednej misce- mąkę, cukier, sól, proszek do
pieczenia, cynamon. Serek waniliowy
ucieramy z jajkami. Do składników suchych dodajemy serek, olej i mleko. Całość
dobrze mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki. Makaron w
oddzielnej misce łączymy z jabłkami. Tak przygotowany makaron zalewamy ciastem.
Dodajemy garść posiekanych pistacji i jeszcze raz całość dobrze mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o
średnicy 17 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 80-90 minut, pamiętając, by w
trakcie pieczenia przykryć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto lekko studzimy.
Dekoracja- przygotowujemy lukier ucierając
cukier puder z sokiem z cytryny.
Ugotowany, przestudzone i osuszone kokardki
makaronowe lukrujemy gęstym lukrem i wykańczamy czekoladowymi i cukrowymi
ozdobami.
Jeszcze lekko ciepłe ciasto dekorujemy
lukrem. Na wierzchu układamy lukrowane kokardki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz