Pyszna tarta z aromatycznym wnętrzem. Ciasto przypomina swoją konsystencją spody przygotowane na kruchych ciasteczkach- tym razem jest jednak w wersji wytrawnej i zdrowszej- na bazie orzechów laskowych, pełnoziarnistej mąki orkiszowej i oleju rzepakowego. Ten ostatni jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego zdrowotnie oddziałuje na nasz cały organizm. W naszej diecie powinien mieć więc stałe miejsce- tak ze względów smakowych, jak i zdrowotnych.
Świąteczna tarta na oleju rzepakowym z leśnymi grzybami
Składniki
Na ciasto:
·
100 g zmielonych orzechów laskowych
·
230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
1 żółtko
·
łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
·
ok. 120 ml oleju rzepakowego
·
0,5 łyżeczki soli
·
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
·
750 g leśnych grzybów
·
garść grzybów suszonych
·
łyżka oleju rzepakowego
·
1 duża cebula
·
pieprz
·
sól
·
jajko
·
2 łyżki śmietany 18%
·
garść startego sera żółtego gouda
·
pęczek pietruszki
·
2 łyżki pistacjowego pesto (garść obranych pistacji
+ pęczek pietruszki + kilka listków bazyli + kilka łyżek oleju rzepakowego + 4
suszone pomidory + sól do smaku + ząbek czosnku- całość dokładnie blendujemy)
Grzyby suszone zalewamy na noc wodą.
Przygotowujemy kruche ciasto- mąkę łączymy
z orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Robimy dołeczek, do
którego wybijamy żółtko, jajko, dodajemy śmietanę oraz olej- całość zarabiamy
nożem. Kiedy powstaną kluski, szybko wyrabiamy ręką. Przekładamy na godzinę do
lodówki.
Na patelni na łyżce oleju rzepakowego
przesmażamy drobno posiekaną cebulkę, leśne grzyby oraz odsączone z wody
przesiekane grzyby suszone. Kiedy całość będzie już miękka, zdejmujemy patelnię
z ognia. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowaną
mieszaniną zalewamy grzyby, od razu całość szybko mieszamy. Dodajemy żółty ser
oraz posiekaną natkę pietruszki.
Foremkę na tartę smarujemy olejem i
obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto (kawałek ciasta odkłądamy) i
podpiekamy 10-12 minut, temp. 180
stopni. Po tym czasie spód smarujemy
pesto, wykładamy grzyby. Pieczemy
jeszcze ok. 30 minut. Obok tarty na papierze do pieczenia wykładamy wycięte z
pozostałego ciasta gwiazdki- takie słone ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.
Zdobimy nimi gotową tartę.
Smacznego!
Tarta z grzybami, pyycha... :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie i świątecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń