Świąteczna zapiekanka warzywna
Składniki:
·
1/2 dużej dyni
·
1 duża cebula biała
·
2 małe cebule czerwone
·
1 papryka czerwona
·
1 papryka zielona
·
4 małe ziemniaki
·
1 średnia cukinia
·
kilka łyżek oleju rzepakowego
·
sól
·
pieprz
·
300 g sera feta
·
pomidorki koktajlowe - 300 g
Dynię dzielimy na pól, wydrążamy środek, obieramy ze skórki
i wykrawamy zgrabną, niezbyt małą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę zbliżoną do kostki dyni.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię ze skórką kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, skrapiamy olejem rzepakowym,
solimy (niezbyt dużo, później dodamy słoną fetę) i pieprzymy. Przekładamy do dwóch
dużych naczyń żaroodpornych. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni,
termoobieg. Po tym czasie warzywa przekładamy do jednego naczynia
żaroodpornego. Na wierzchu układamy fetę pokrojoną w kostkę. Pomiędzy kostki
sera układamy pomidorki koktajlowe. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż pomidorki
zaczną pękać. Pyszna zapiekanka gotowa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz