Coś dla miłośników kurczaków- mięso wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne z chrupiącą skórką. Polecam!
Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką
Składniki:
·
wiejski kurczak
·
cytryna
·
200 g masła - ciepłego
·
łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
·
łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy
Oczyszczonego kurczaka moczymy w wodzie,
następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozprowadzamy w środku kurczaka
odrobinę oleju rzepakowego, solimy i pieprzymy.
Masło ucieramy z drobno posiekanymi ziołami- tymiankiem i estragonem,
solą i pieprzem. Pod skórę kurczaka
wsuwamy delikatnie dłoń, robimy miejsce, uważając, by nie uszkodzić skóry.
Następnie za pomocą dłoni pod skórą wcieramy w mięso ziołowe masełko.
Rozprowadzamy je jeszcze naciskając skórę z zewnątrz. Cieciorkę zalewamy
odrobiną oleju rzepakowego, solimy i pieprzymy- wykładamy do środka kurczaka.
Cytrynę dobrze szorujemy, sparzamy wodą, aby zaczęła puszczać aromatyczne
olejki. Cytrynę wkładamy do środka kurczaka- dobrze dociskamy. Związujemy nóżki
kurczaka- ja użyłam specjalnych silikonowych sznureczków. Kurczaka z obu stron
smarujemy olejem rzepakowym, solimy i pieprzymy- tak powstałą marynatę chwilkę
wcieramy dłońmi. Kurczaka układamy na kratce piekarnikowej. Umieszczamy w
piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, termoobieg na 15 minut- żeby skórka się
zezłociła. Pamiętajmy, by pod kurczakiem umieścić drugą blachę piekarnikową, do
której należy nalać wodę. Tłuszcz z kurczaka będzie spadał do wody, więc
będziemy mieli dużo łatwiej posprzątać piekarnik. Ponadto kurczak będzie dużo
bardziej soczysty. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i
pieczemy jeszcze ok. 80-90 minut, spryskując kurczaka od czasu do czasu olejem
rzepakowym. Kurczak najlepiej
smakuje z warzywną zapiekanką.
Smacznego!
Masło pod skórkę to świetny pomysł, też tak robię :)
OdpowiedzUsuńNiezawodny :)
OdpowiedzUsuń