Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem
Składniki na ciasto:
·
250 g zimnego masła
·
200 g cukru pudru
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·
skórka otarta z 1 cytryny
Masa
jabłkowo-agrestowa:
·
10 jabłek
·
2 galaretki agrestowe
·
łyżka domowego cukru waniliowego
·
2 garście suszonej żurawiny
Waniliowy
krem:
·
0,75 l mleka
·
2 czubate łyżki mąki pszennej
·
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·
4 żółtka
·
0,5 szklanki brązowego cukru
·
2 łyżki ekstraktu z wanilii
·
350 g miękkiego masła
Dekoracja:
·
100 g płatków migdałowych
·
2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
Przygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy
mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy masło
i całość dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko
zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy ok. 20
minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 28 cm, wysmarowana masłem i
wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).
Masa jabłkowo-agrestowa. Jabłka obieramy ze
skórki, kroimy w zgrabną kostkę. Przesmażamy na średnim ogniu z łyżką cukru
waniliowego i żurawiną. Kiedy jabłka zmiękną, ale do końca sienie rozpadną,
dodajemy galaretki w proszku. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy, żeby chwilkę
przestygła- ale nie stężała.
Krem waniliowy - W jednej szklance mleka rozrabiamy mąkę
pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do
gotującego się mleka dodajemy masę mączno-jajeczną. Całość dokładnie mieszamy,
aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy
stopniowo zimną masę budyniową oraz ekstrakt waniliowy.
Na dnie tortownicy układamy jeden placek
ciasta. Na niego wykładamy połowę masy jabłkowo-agrestowej. Na owocową masę
wykładamy kolejny placek i pozostałą masę jabłkową. Całość wieńczyć ma ostatni placek. Tortownicę
wstawiamy do lodówki. Kiedy się schłodzi na sam wierzch wykładamy masę
waniliową.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy 2 łyżki miodu,
kiedy zacznie się pienić wsypujemy migdały. Chwilkę mieszamy, czekając aż pokryją się karmelem. Przekładamy
na talerz i studzimy. Wystudzone kruszymy tworząc ozdobny rant ciasta. Wierzch możemy ozdobić dodatkowo suszoną
żurawiną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz