Mięsne sajgonki z kapustą i pomidorami z surówką z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów
Składniki:
·
600 g kapusty kiszonej + 200 g na surówkę
·
700 g szynki wieprzowej
·
4 małe lub 2 duże mięsiste pomidory
·
20 szt. papierów ryżowych
·
1 cebula
·
2 jajka
·
3-4 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej
·
sól
·
pieprz
·
świeże zioła
·
olej rzepakowy spod suszonych pomidorów
·
olej rzepakowy do smażenia
·
liść laurowy
Mięso mielimy. Kapustę kiszoną na sajgonki
gotujemy (ok. 30 minut) z listkiem laurowym.
Ugotowaną odcedzamy i drobno siekamy. Na patelni na łyżce oleju spod
pomidorów przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Do cebuli dodajemy kapustę.
Kiedy nieco się przesmaży dodajemy zmielone mięso- widelcem je rozdrabniamy.
Smażymy doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Studzimy. Pomidory sparzamy
wodą, obieramy ze skórki, filetujemy. Drobno kroimy. Dodajemy do farszu.
Dodajemy jajka oraz mielone migdały (lub bułkę tartą). Całość dobrze wyrabiamy
dłonią. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę. Maczamy w niej na chwilkę po jednym płacie ryżowym. Układamy na desce.
Pośrodku wykładamy farsz i zwijamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Podajemy z surówką.
Surówka- kapustę kiszoną siekamy. Dodajemy
drobno posiekane suszone pomidory oraz 2 łyżki oleju spod tych pomidorów.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pyszna surówka gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz