Ciasto orzechowe z masą serowo-chałwową i czekodżemem jagodowym
Składniki na ciasto:
· 350 g miękkiego masła
· skórka otarta z 1 cytryny
· 350 g cukru pudru
· 350 g mąki pszennej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 50 g zmielonych orzechów włoskich
· 6 jaj
Na masę:
· ok. 1 kg bardzo gęstego serka twarogowego
· 500 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
· łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
· kilka (ok.3) łyżek dżemu jagodowego
· 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w tortownicy (średnica 26 cm) dwa placki - temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 25-30 minut.
Ciasto studzimy.
Przygotowujemy masę chałwową. Miksujemy chałwę, stopniowo dodają serek. Na koniec masę doprawiamy ekstraktem waniliowym.
Wystudzony placek smarujemy dżemem jagodowym połączonym z rozpuszczoną czekoladą. Wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Zdobimy rozetkami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Naprawdę orzeźwiający tort :)
OdpowiedzUsuń