Mini pączki pełnoziarniste orkiszowe
·
500 g mąki
orkiszowej pełnoziarnistej
·
4 żółtka
·
50 g drożdży
·
1 szklanka ciepłego mleka
·
szczypta soli
·
1/3 szklanki cukru waniliowego
·
85 g roztopionego masła
·
1,5 łyżki
spirytusu
·
skórka z 1 pomarańczy
·
sok z 1 pomarańczy
·
olej rzepakowy do smażenia
Składniki muszą być w temp. pokojowej.
Robimy zaczyn- podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych drożdży
dodajemy 1 łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy, aby nie było grudek.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn
wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę mąki, sól, cukier, dodajemy rozczyn,
żółtka, masło, spirytus, skórkę i sok z pomarańczy. Całość dobrze wyrabiamy.
Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe
miejsce i czekamy, aż wyrośnie.
Po tym czasie z ciasta formujemy małe pączki wielkości orzecha włoskiego. Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy w garnku na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby
temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na
rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 8 sztuk, aby temperatura oleju nie
spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią (ok.4) ,
obracamy na drugą stronę i pieczemy już bez przykrycia (ok.4min). Dzięki temu
pączki nie będą zbyt tłuste. Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (sok z
cytryny i tyle cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać
podprażonymi orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
wyglądają na zdrowe :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziś je robiłam, tylko troszkę w większej wersji i wyszły przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Usuń