Karnawałowe przekąski czyli balsamiczne orzeszki z cieciorki i solone chipsy z jabłka
Na orzeszki:
• puszka cieciorki
• łyżka oleju
• łyżka octu balsamicznego
• łyżeczka soli
Chipsy jabłkowe:
• 2 duże jabłka
• odrobina oleju
• sól gruboziarnista
Orzeszki z cieciorki przygotowuje się szybko, o ile użyjemy cieciorki z puszki. Odsączamy ją dokładnie z zalewy. Olej łączymy z octem balsamicznym i solą. Do takiej marynaty przekładamy cieciorkę i dobrze mieszamy, by dokładnie pokryła każdy orzeszek. Wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni. Orzeszki wychodzą bardzo aromatyczne i chrupiące. Idealne zarówno na gorąco jak i na zimno. Świetnie komponują się z zupą cebulową z nutką octu balsamicznego. Chipsy jabłkowe- jabłko kroimy w cieniutkie plastry- najlepiej mandoliną. Układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy solą gruboziarnistą i pieczemy razem z orzeszkami ok. 20 minut, temp. 200 stopni. Świetny dodatek do zupy cebulowej z jabłuszkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz