Mleczne risotto z dynią, truskawkami i kiwi
- Składniki na 2 porcje:
- 200 g ryżu arborio
- 750 ml mleka
- połowa laski wanilii
- 450 g mrożonej dyni
- 75 g płatków migdałowych
- 500 g truskawek
- 3 kiwi
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- szczypta cynamonu
- cukier brązowy - ok. 3 łyżki
- miód akacjowy - ok. 3 łyżki
- jogurt naturalny lub kwaśna śmietana do podania
- kilka listków świeżej kolendry
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z łyżką brązowego cukru i łyżką miodu. Dodajemy płatki migdałowe i chwilkę smażymy, aż się zezłocą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię i chwilę smażymy. Kiedy straci swoją surowość, ale będzie al dente dodajemy pokrojone w cienkie plasterki truskawki i pokrojone w półtalarki kiwi . Chwilkę smażymy, doprawiamy gałką muszkatołową i cynamonem. Zdejmujemy z ognia. Mleko zagotowujemy z ziarenkami wyskrobanymi z połowy laski wanilii. Do mleka dodajemy również pozostałą laskę, aby oddała swój aromat (pamiętajmy, by usunąć ją przed dodawaniem mleka do ryżu). W garnku o szerokim dnie rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy ryż i przesmażamy, aż ziarenka będę szkliste. Następnie zalewamy je chochelką gorącego mleka. Mieszamy, aż ryż wchłonie płyn i stopniowo dodajemy kolejną porcję mleka. Działamy tak do momentu, aż ryż będzie al dente. Dosmaczamy miodem oraz brązowym cukrem. Do ryżu przekładamy 3/4 przygotowanej dyni z truskawkami i kiwi- delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pozostałe owoce wykładamy już na talerzach na gotowe danie. Podajemy z listkami świeżej kolendry oraz kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu ozdobione świeżymi truskawkami. Całość możemy jeszcze skropić miodem akacjowym. Smacznego!
Pomysłowe:)warte zrobienia:)
OdpowiedzUsuńWiosennie! ponieważ spodobał mi się Twój blog (i przepis), nominuję Cię do zabawy Liebster Blog Award-szczegóły na moim blogu. Wg regulaminu jest to zabawa szczególnie dla początkujących bloggerów, ja jednak kieruję się raczej tym, że spodobał mi się blog, niezależnie od stażu:) Zapraszam!
OdpowiedzUsuń