Pasztet drobiowo-wieprzowy z pietruszką
Składniki:
·
duży kurczak
·
0,5 kg boczku
·
0,5 kg wątróbki drobiowej
·
2 marchewki
·
pietruszka
·
2 liście laurowe
·
kilka ziaren ziela angielskiego
·
sól
·
pieprz
·
2 duże cebule
·
1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod
gotowania kurczaka
·
sos sojowy ciemny -8 łyżek
·
imbir
·
gałka muszkatołowa
·
śmietana 18% - 200 g
·
olej rzepakowy ok. 1/4 szklanki
·
4 jajka
Kurczaka gotujemy w wywarze z marchewką,
pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni
na odrobinie oleju smażymy cebulę
pokrojoną w piórka, dodajemy wątróbkę i obsmażamy. Następnie na tej samej
patelni obsmażamy pokrojony w plasterki boczek.
Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości.
Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, pietruszkę,
marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy
przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jajka,
olej, śmietanę, bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Doprawiamy świeżo startą
gałką muszkatołową, imbirem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Przekładamy do
wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 2 keksówek. Wierzch wygładzamy
wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz