Almettkowe muffinki -świnki czyli dyniowo-cukiniowe z borówkami
Składniki (na ok. 24 muffinki)
·
1,5
szklanki cukru
·
2 jajka
·
2 szklanki mąki pszennej
·
szklanka startej na tarce o dużych oczkach
cukinii
·
szklanka startej na tarce o dużych oczkach dyni
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 łyżeczka sody oczyszczonej
·
3/4 szklanki oleju rzepakowego
·
300 g
Almette śmietankowy
2 łyżki kremu z kasztanów
2 łyżki kremu z kasztanów
·
szczypta soli
·
Szczypta cynamonu
·
ok. 150 g borówek amerykańskich do środka
muffinek
Na
krem:
·
150 g Almette śmietankowy
·
2 łyżki
serka mascarpone
·
150 g Almette z Jagodą i Maliną
·
kilka(5-6) dojrzałych malin
·
2 łyżeczki cukru pudru
DODATKOWO:
·
czekoladowe listki - z mlecznej i białej
czekolady
·
czekoladowe ozdoby
·
cukrowe ozdoby
·
kilka borówek amerykańskich
·
kilka malin
Łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia, sodę
oczyszczoną, szczyptę soli i cynamon. W
drugiej misce łączymy jajka, krem z kasztanów, olej, cukier i serek Almette śmietankowy.
Stopniowo dodajemy do składników mokrych
składniki suche. Na sam koniec dodajemy do ciasta startą dynię i cukinię.
Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki wyłożonych
papierowymi wkładkami. Ciasto wylewamy do połowy, na środku układamy kilka
borówek, które zalewamy ciastem do 2/3 wysokości foremek. Babeczki pieczemy ok.
30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg
Studzimy.
Masa biała- Almette śmietankowy ucieramy z łyżką
mascarpone i łyżeczką cukru pudru.
Masa różowa- Almette Jagoda z Maliną ucieramy z roztartymi
malinami, łyżką mascarpone i łyżeczką
cukru pudru.
Muffinki zdobimy przygotowanymi masami. Możemy przygotować
np.:
·
świnki- muffinkę pokrywamy masą białą,
wygładzamy. Pośrodku robimy za pomocą rękawa cukierniczego różowy pyszczek z
masy różowej- dziurki robimy z czekoladowych guziczków. Oczka robimy z borówek,
a uszy z czekoladowych listków;
·
zajączki- muffinkę pokrywamy białą masą, oczy
przygotowujemy z borówek, wąsy z czekoladowych wiórków, uszy z białych
czekoladowych długich listków, nosek z masy różowej, a ząbki z białych
czekoladowych guziczków;
·
dwukolorowe muffinki- do rękawa cukierniczego
wkładamy z jeden strony masę białą, z drugiej różową. Masy dekoracyjnie
wyciskamy na muffinki.
Babeczki ozdabiamy czekoladowymi i cukrowymi
ozdobami i świeżymi malinami i borówkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz