Pomidorowo-bazyliowa zupa krem z serowo-jaglanymi kulkami bazyliowymi
SKŁADNIKI:
·
kilogram dojrzałych pomidorów
· OK.
150 g suszonych pomidorów
· duży pęczek bazylii
·
sól
·
pieprz
·
kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
·
150 g Almette pomidory dojrzewające w słońcu
·
opcjonalnie - wywar warzywny lub woda do
regulacji gęstości kremu
ząbek czosnku
Na jaglane kulki serowo bazyliowe:
·
pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka wody
sól
·
150 g Almette z Bazylią
·
kilka listków świeżej bazylii
·
bazylia suszona
·
listki bazylii do dekoracji
·
pomidory suszone do dekoracji
Pomidory przekrawamy na ćwiartki, układamy w naczyniu
żaroodpornym, skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów. Solimy. Pieczemy
30-40 minut w temp. 180 stopni. Pomidory przekładamy do naczynia do
blendowania, dorzucamy pomidory suszone, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, Almatte z pomidorami i listki bazylii. Całość dokładnie blendujemy.
Przelewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli zajdzie
taka potrzeba rozrzedzamy zupę wywarem warzywnym lub wodą- ja tego nie robię,
gdyż lubię gęsty krem. Podajemy z bazyliowymi kulkami almettkowo-jaglanymi.
Kulki- kaszę gotujemy w szklance lekko osolonej wody. Do
przestudzonej jaglanki dodajemy Almette z bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie wyrabiamy dłonią. Formujemy kulki. 1/3 kulek pozostawiamy bez panierki, 1/3 panierujemy w
świeżych drobno posiekanych listkach bazylii, a 1/3 w suszonej bazylii. Na
talerzu wykładamy porcję zupy, pośrodku 3 kulki jaglano-serowe - białą, zieloną i w suszonej bazylii. Zdobimy
świeżą bazylią i pokrojonymi w cienkie plasterki suszonymi pomidorami . Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz