RYŻOWO-SEROWE TRÓJKĄTY Z DYNIĄ I KUKURYDZĄ
SKŁADNIKI na 4 rożki:
·
50 g wędzonej słoniny
·
szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
·
ziarna z jednej ugotowanej kolby kukurydzy
·
150 g serka Almette jogurtowy
·
sól
·
pieprz
·
kilka kropel tabasco
·
8 płatów papieru
ryżowego
·
olej do smażenia
NA
SOS:
·
łyżka Almette z kolorowym pieprzem
·
łyżka sosu sojowego
·
kilka kropel octu ryżowego
·
łyżka kwaśnej gęstej śmietany
·
sól
listki świeżej bazylii
Na
patelni roztapiamy drobno posiekaną wędzoną słoninę. Dodajemy startą
dynię i ziarna kukurydzy. Całość smażymy do momentu aż dynia będzie miękka i
odparuje nadmiar soków. Do lekko
przestudzonych warzyw dodajemy Almette i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i
pieprzem. Papier ryżowy moczymy na chwilę w wodzie, przekładamy na deseczkę.
Wykładamy porcję farszu i zwijamy w kształt trójkąta. Taki trójkąt zawijamy w jeszcze jeden namoczony papier ryżowy-
żeby warstwa papieru nie była zbyt cienka. Rożki formujemy dość duże, tak by
1-2 szt. starczyła jako jedna porcja. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami
papieru ryżowego i resztą farszu. Trójkąty smażymy z obu stron na złoty kolor
na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy ciepłe i chrupiące z sosem pieprzowym.
Sos- łączymy ze sobą serek Almette,
śmietanę, sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawiamy solą. Całość posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Smacznego.
SAJGONKI SEROWO-OWOCOWE
SKŁADNIKI na 4 sajgonki:
·
4 płaty papieru ryżowego
·
150 g Almette Gruszka z Jabłkiem
·
1 jabłko kosztelka
·
1 szklanka dyni startej na tarce o dużych
oczkach
·
2 łyżki miodu malinowego
·
skórka z 1 pomarańczy
·
łyżka masła klarowanego
·
olej do smażenia
SOS:
·
łyżka Almette z gruszką i jabłkiem
·
4 łyżki słodkiej śmietanki
·
łyżeczka miodu malinowego
Na rozgrzanym maśle klarowanym smażymy do miękkości jabłko starte na
tarce o dużych oczkach i dynię. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy
Almette fruit, dosładzamy miodem malinowym i dokładnie mieszamy . Papier ryżowy
moczymy na chwilę w wodzie, przekładamy na deseczkę. Wykładamy porcję farszu i
zwijamy w kształt sajgonki. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami papieru
ryżowego i resztą farszu. Sajgonki smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze
rozgrzanym oleju. Podajemy ciepłe i chrupiące z sosem.
Sos- łączymy ze sobą Almette fruit ze śmietanką i miodem malinowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz