Serowo-owocowa babka w dwóch odsłonach
Składniki:
·
500 g sera Almette jogurtowy
·
3 szklanki mąki pszennej
·
1 szklanka cukru
·
3/4 szklanki oleju
·
3 jajka
·
łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
·
skórka z jednej cytryny
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
·
Almette wiśnia z żurawiną 300 g (może być też
Almette Jagoda z Maliną)
·
200 g miękkiego masła
·
2 łyżki cukru pudru
·
Owocowy wariant- po 100 g borówek amerykańskich
i malin
·
cukier puder do posypania
Babka-
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, proszek do
pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre- Almette, olej, jajka. Do mokrych składników
dodajemy porcjami składniki suche. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Jedną zostawiamy czystą, do drugiej dodajemy maliny i borówki i delikatnie
mieszamy. Ciasta przelewamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem
i obsypanych mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni termoobieg do
tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Przez ten czas przygotowujemy masę do
przełożenia czystej babki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy
Almette fruit. Czystą babkę przekrawamy w poprzek na 3 części. Placki przekładamy
kremem. Ciasto owocowe pozostawiamy bez kremu. Oba placki posypujemy cukrem
pudrem. Smacznego!
Mmm, obie wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń