Dziś przepis na bezglutenowe ciasto bez grama cukru. Bazę stanowi mąka ryżowa, migdały i daktylowe puree. Charakteru nadają ciastu dodatki- szara reneta, dojrzałe słodkie banany i egzotyczne mango. Zwieńczeniem całości jest pyszna polewa daktylowo-kokosowa, uprażone migdały i suszona żurawina. Do ciasta nie dawałam białek, gdyż dzisiejszą recepturę opracowałam z myślą o moim siostrzeńcu, który na białka jaj jest uczulony. Dojrzały banan i mleczko kokosowe doskonale nawilżyły ciasto i idealnie sprawdziły się w zastępstwie białek.
Zdrowe i przepyszne ciasto do przygotowania w parę minut :) . Zapraszam!
Daktylowiec na mące ryżowej- bez cukru - z jabłkami, mango i bananami
Składniki
- 5 - żółtek
- 2 szklanki puree z daktyli
- 2 szklanki - mąki ryżowej
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki - sody
- 2 łyżki - kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1/2 szklanki - oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego BIO
- 1mango pokrojone w kostkę
- 2 jabłka- u mnie szara reneta obrana ze skórki
- 2 duże dojrzałe banany
Puree:
·
600 g
suszonych daktyli BIO
·
ok. 3/4 szklanki mleczka kokosowego BIO + odrobina
gorącej wody
Dodatkowo:
·
100 g
uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
·
100 g
suszonej żurawiny
Puree daktylowo- kokosowe:
Suszone
daktyle siekamy i zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą. Całość gotujemy na małym
ogniu ok. 7minut. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie
belndujemy.
Ciasto: Mąkę mieszamy z migdałami, sodą, kakao, przyprawą do pierników. Żółtka ucieramy z daktylowym puree i roztartym 1 bananem. Do masy żółtkowo- bananowej dodajemy porcjami składniki suche, olej i mleczko kokosowe. Na końcu do ciasta dodajemy pokrojone w dużą kostkę jabłka, banana i mango. Ciasto przekładamy do 2 posmarowanych olejem i obsypanych mąką ryżową keksówek. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasta studzimy.
Ciasto: Mąkę mieszamy z migdałami, sodą, kakao, przyprawą do pierników. Żółtka ucieramy z daktylowym puree i roztartym 1 bananem. Do masy żółtkowo- bananowej dodajemy porcjami składniki suche, olej i mleczko kokosowe. Na końcu do ciasta dodajemy pokrojone w dużą kostkę jabłka, banana i mango. Ciasto przekładamy do 2 posmarowanych olejem i obsypanych mąką ryżową keksówek. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasta studzimy.
Wystudzone
ciasto smarujemy daktylową polewą (4 łyżki puree z daktyli ucieramy z kilkoma
łyżkami mleczka kokosowego- do uzyskania pożądanej konsystencji) i posypujemy migdałami i suszoną żurawiną.
jestem ciekawa smaku, bo wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie wypróbować :) - ciasto jest wilgotne i wystarczająco słodkie, choć bez cukru :) .
Usuń