Świąteczna szynka w glazurze
Składniki:
·
sól peklowa 50 g
·
2 goździki
·
4 liście laurowe
·
8 ziaren pieprzu
·
4 ziarna ziela angielskiego
·
łyżeczka cukru
·
1 ząbek czosnku
·
1-1,5 l przegotowanej wody
Do
gotowania:
·
woda
·
2 liście laurowe
·
2 goździki
W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna pieprzu, ziela
angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek
oraz cukier. Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do
pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa
tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z marynaty i
gotujemy w wodzie z liściem laurowym i goździkami ok. 1,5 godziny. Po tym
czasie szynkę wyjmujemy osuszamy i pozbawiamy sznurka.
Glazura:
·
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100% , bez
cukru
·
łyżka miodu
·
łyżka ostrej musztardy
·
kilka kropel tabasco
W garnku podgrzewamy składniki glazury i
odparowujemy na małym płomieniu aż zgęstnieje. Gotową glazurą dokładnie
smarujemy szynkę. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy ok. 30
minut, temp. 220 stopni.
Półmisek domowych wędlin - boczek pieczony w musztardzie, pieczony karczek, pieczeń z dużą ilością warzyw, pasztet i glazurowana szynka |
Uwielbiam domowe wędliny! Dużo zdrowsze od tych ze sklepu, a smak zupełnie inny :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń