niedziela, 25 stycznia 2015

Chlebowa tarta kanapkowa

Składniki, które często stanowią podstawę codziennych kanapek w niecodziennym wydaniu. Prosto, szybko i smacznie!

Chlebowa tarta kanapkowa

 

Składniki:
·         6 kromek chleba tostowego
·         8 suszonych pomidorów z żurawiną z oleju - dodajmy kilka żurawin
·         8  łyżek oleju spod suszonych pomidorów
·         garść czarnych oliwek
·         1/2 łyżeczki soli
·         2 łyżki pikantnego sosu mango z tamaryndowcem
·         kilka cienkich plasterków ulubionej szynki
·        kilka cienkich plasterków sera królewskiego
·          kilka cienkich plasterków sera salami

Chleb dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do malaksera. Dodajemy suszone pomidory, kilka żurawin,  olej spod pomidorów oraz sól. Całość dokładnie blendujemy. Oliwki siekamy i dodajemy do chelbowego ciasta, dokładnie mieszamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 24 cm) . Spód smarujemy sosem mango. Układamy naprzemiennie i koncentrycznie plastry sera salami, szynki i sera królewskiego.  Tartę pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni termoobieg. Smacznego!








3 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe kiedyś by mi ślinka ciekła :) wygląda fajnie no i ten sos mango mnie zaintrygował? co ma w składzie? taki dla mnie może być? :P aktualnie to chyba jedyny składnik no i oliwki które mogłabym zjeść na zdrowie :P

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)