Chlebowa tarta kanapkowa
·
6 kromek chleba tostowego
·
8 suszonych pomidorów z żurawiną z oleju - dodajmy kilka żurawin
· 8 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
·
garść czarnych oliwek
·
1/2 łyżeczki soli
·
2 łyżki pikantnego sosu mango z tamaryndowcem
· kilka cienkich plasterków ulubionej szynki
· kilka cienkich plasterków sera królewskiego
· kilka cienkich plasterków sera salami
Chleb dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy
do malaksera. Dodajemy suszone pomidory, kilka żurawin, olej spod pomidorów oraz sól. Całość
dokładnie blendujemy. Oliwki siekamy i dodajemy do chelbowego ciasta, dokładnie
mieszamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 24 cm) .
Spód smarujemy sosem mango. Układamy naprzemiennie i koncentrycznie plastry
sera salami, szynki i sera królewskiego. Tartę pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni termoobieg.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :))))
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
hehe kiedyś by mi ślinka ciekła :) wygląda fajnie no i ten sos mango mnie zaintrygował? co ma w składzie? taki dla mnie może być? :P aktualnie to chyba jedyny składnik no i oliwki które mogłabym zjeść na zdrowie :P
OdpowiedzUsuń