Ciasto "Uśpione wulkany"
1,5 szklanki
mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
150 g masła
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżka ekstraktu waniliowego
Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy cukier, ucieramy aż się
rozpuści. Stopniowo dodajemy jajkaorazekstrakt waniliowy. Cały
czas miksując na małych obrotach, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (średnica ok. 26 cm).
Masa:
- 750 g jogurtu
malinowego
- 3/4
szklanki cukru pudru
- 50
miękkiego masła
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Masło miksujemy na puszystą masę z cukrem
pudrem. Stopniowo dodajemy jajka, jogurt, proszek budyniowy i mąkę
ziemniaczaną. Masę wylewamy na spód. Pieczemy około 60 minut, termoobiego 180
stopni. Ciasto należy wystudzić i dobrze
schłodzić w lodówce.
Masa
czekoladowa:
·
szklanka cukru
·
100 g masła
·
2 łyżki kakao
·
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
·
łyżka oleju
·
1/4 szklanki wody
·
300 g miękkiego masła
·
łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
pół szklanki cukru pudru
Dekoracja:
·
tabliczka białej czekolady- dobrze schłodzonej
W rondelku roztapiamy cukier, masło, kakao, kawę, olej i wodę. Gotujemy na
małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę
studzimy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem
pudrem stopniowo dodając wystudzony krem czekoladowy. Masę wykładamy na
schłodzone ciasto. Dekorujemy wiórkami białej czekolady. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz