Placuszki z serkiem capri i budyniem czekoladowym
·
220 g serka capri
·
1 budyń czekoladowy (na 0,5 l mleka)
·
2 łyżki mąki z ciecierzycy
·
3-4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
light
·
3 łyżki cukru waniliowego
·
szczypta soli
·
jajko
·
łyżka oleju rzepakowego
·
pół łyżeczki
drożdży instant
·
olej rzepakowy do smażenia
Do
podania:
·
150 g jogurtu typu greckiego
·
łyżeczka cukru pudru
·
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jajko ucieramy z cukrem waniliowym na
puszystą masę. W oddzielnej misce łączymy proszek budyniowy, szczyptę soli,
mąkę i drożdże. Do suchych składników dodajemy ubite z cukrem jajko, mleko
skondensowane oraz olej. Serek capri rozdrabniamy widelcem i dodajemy do
ciasta. Dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
rzepakowym. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbawić je nadmiaru
tłuszczu. Podajemy z sosem jogurtowym- jogurt, cukier puder i ekstrakt
waniliowy miksujemy na gładką masę. Smacznego!
mnóstwo pysznych placuszków :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwidzę że się rozpieszczasz na śniadanie siostra :P
UsuńJa akurat jadłam je na późny obiad :)
Usuń