Parowane polędwiczki w marynacie rozmarynowo-cytrynowej w towarzystwie parowanej kalarepki i brokułów z pastą sezamowo- słonecznikową
Polędwiczki:
·
2
polędwiczki wieprzowe
·
1 pęczek świeżego rozmarynu
·
1 cytryna
·
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·
2-3 łyżki oleju rydzowego
·
sól
Do
wody:
·
2 ziarna ziela angielskiego
·
2 liście lauroego
·
2 goździki
Oczyszczone polędwiczki kroimy na kawałki
ok. 15 cm. Igiełki rozmarynu drobno siekamy i przekładamy do moździerza.
Dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny, mieloną trawę cytrynową, 1/2 łyżeczkę
soli ora olej rydzowy i całość dokładnie ucieramy. Pastą nacieramy dokładnie
polędwiczki. Tak zamarynowane polędwiczki układamy w naczyniu do parowania (do
wody dodajemy wyżej wymienione przyprawy) i parujemy ok. 40 minut).
·
2 kalarepki
·
brokuł
·
ok. pół szklanki uprażonych na suchej patelni
ziaren słonecznika
·
2 łyżki płatków migdałowych
·
łyżeczka oleju sezamowego
·
łyżeczka tahini
·
8-9 łyżek oleju rydzowego
·
sól
·
łyżka octu balsamicznego
·
sok z cytryny
Obrane kalarepki kroimy na ćwiartki i
parujemy razem z polędwiczkami.
Pasta: W blendrze miksujemy ze sobą ziarna
słonecznika, migdały, pastę tahini, sok z cytryny i olej sezamowy. Gęstość sosu
regulujemy olejem rydzowym. Doprawiamy solą i octem balsamicznym.
Na talerzy wykładamy poporcjowaną na mniejsze
kawałki polędwiczke, 3-4 kawałki kalarepki oraz porcję sosu
sezamowo-słonecznikowego. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz