sobota, 17 stycznia 2015

Krem wafelkowy

Dziś pomysł na utylizację wafelków, które już nieco zalegają w domowej spiżarni i straciły swoją chrupkość. Taki krem idealny jest zarówno do wykańczania ciast i deserów, jak też słodka przekąska wyjadana łyżką prosto ze słoiczka ;) .



Krem wafelkowy

  

Składniki:
·         ok. 220 g wafelków - u mnie 90 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie i ok. 130 g wafelków kakaowych
·         szklanka mleka zagęszczonego 7,5% niesłodzonego
·         500 g serka mascarpone
·         4 łyżki cukru pudru

Wafelki kruszymy, zalewamy mlekiem i rozdrabniamy widelcem. Odstawiamy na chwilkę, żeby ciastka wchłonęły płyn. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy masę wafelkową i ucieramy na gładki krem. Gotowy przekładamy do słoiczków. Krem wafelkowy idealnie nadaje się do dekoracji czy nadziewania muffinek, ciast czy kruchych ciasteczek. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)