Pączki czekoladowe z truskawkową marmoladą
·
500 g mąki pszennej
·
3 łyżki
ciemnego kakao
·
5 żółtek
·
50 g drożdży
·
1 szklanka
ciepłego mleka
·
szczypta
soli
·
1/2 szklanki
cukru waniliowego
·
85 g
roztopionego masła
·
1,5 łyżki spirytusu
·
2 łyżki
ekstraktu waniliowego
·
pół łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
·
marmolada
truskawkowa
·
cukier puder
+ sok z połowy cytryny - na lukier
·
50 g płatków
kokosowych
·
olej
rzepakowy do smażenia
Po tym
czasie z ciasta formujemy pączki , każdy
nadziewamy porcją marmolady truskawkowej. Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy w garnku na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby
temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na
rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4sztuk, aby temperatura oleju nie
spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się upieką z jednej strony
(ok.5) , obracamy na drugą stronę i pieczemy już bez przykrycia (ok.5min).
Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy- sok z połowy cytryny i cukier puder
ile zabierze. Posypujemy płatkami kokosu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz