niedziela, 11 stycznia 2015

Kasza jęczmienna z warzywami

Kasza jęczmienna z warzywami



Składniki:
·         200 g kaszy jęczmiennej
·         3 duże marchewki starte na tarce o dużych oczkach
·         600 g pieczarek startych na tarce o dużych oczkach
·         2 duże pory pokrojone na półtalarki
·         mały słoiczek czarnych oliwek lekko przesiekanych
·         6 średnich ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
·         sól
·         pieprz
·         masło klarowane do smażenia
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         opcjonalnie- natka pietruszki drobno posiekana

Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości ok. 20 minut. 
Na dobrze rozgrzanym maśle podsmażamy starte pieczarki. Kiedy cała woda wyparuje i dobrze się podsmażą, całość lekko solimy. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę i całość dokładnie mieszamy.
Na maśle klarowanym podsmażamy marchewkę z porem.  Warzywa przekładamy do miski z kaszą i pieczarkami. Dodajemy ogórki kiszone i oliwki. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dodajemy natkę pietruszki. Ponownie mieszamy. Tak przygotowana kasza jest idealna na gorąco jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do mięsa. Na zimno sprawdzi się jako drugie śniadanie zapakowane do pracy czy szkoły. Polecam!



Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad

3 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)