Kasza jęczmienna z warzywami
Składniki:
·
200 g kaszy jęczmiennej
·
600 g pieczarek startych na tarce o dużych
oczkach
·
2 duże pory pokrojone na półtalarki
·
mały słoiczek czarnych oliwek lekko
przesiekanych
·
6 średnich ogórków kiszonych pokrojonych w
kostkę
·
sól
·
pieprz
·
masło klarowane do smażenia
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
opcjonalnie- natka pietruszki drobno posiekana
Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości ok. 20 minut.
Na dobrze rozgrzanym maśle podsmażamy
starte pieczarki. Kiedy cała woda wyparuje i dobrze się podsmażą, całość lekko
solimy. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę i całość dokładnie
mieszamy.
Na maśle klarowanym podsmażamy marchewkę z
porem. Warzywa przekładamy do miski z
kaszą i pieczarkami. Dodajemy ogórki kiszone i oliwki. Całość dokładnie
mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dodajemy natkę
pietruszki. Ponownie mieszamy. Tak przygotowana kasza jest idealna na gorąco
jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do mięsa. Na zimno sprawdzi się
jako drugie śniadanie zapakowane do pracy czy szkoły. Polecam!
pyszna i sycąca!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna kompozycja :) Pysznie !
OdpowiedzUsuńczarne oliwki :)
OdpowiedzUsuń