środa, 14 stycznia 2015

Gofry ryżowo-cieciorkowe z bananowym musem

Zapraszam na pyszne i zdrowe gofry na bazie mąki z ciecierzycy i mąki ryżowej. Całość posłodziłam cukrem brzozowym i zaserwowałam z pysznym naturalnie słodkim musem bananowym. Zdrowe małe co nieco- idealne na śniadanie, podwieczorek czy deser.

Gofry ryżowo-cieciorkowe z bananowym musem




Składniki:
·         4 żółtka
·         1 szklanka mąki z ciecierzycy BIO
·         1 szklanka mąki ryżowej BIO
·         szczypta soli
·         1/2  szklanki ksylitolu
·         łyżka ekstraktu z wanilii
·         1/4  szklanki oleju rzepakowego
·         1szklanka mleka ryżowego z migdałami BIO

·         1 łyżeczka sody

MUS BANANNOWY :

  • 2 dojrzałe banany
  • łyżeczka dobrego kakao


Łączymy suche składniki- mąki, sól, sodę i ksylitol. W oddzielnej misce łączymy żółtka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry. Podajemy z musem bananowym - banany rozdrabniamy widelcem na pastę, pod koniec dodając łyżeczkę kakao. Smacznego!






Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń

5 komentarzy:

  1. Dziękuję za ten przepis,.........idealny dla mnie,........tyle lat odmawialam sobie klasycznego gofra.Od jutra szukam gofrownicy,zakupie produkty,................i dam znać czy mi wyszło.Twoje EWO są taaakie apetyczne....yolka

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają na pysznie kruche..hm chyba muszę odnaleźć gofrownicę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne gofry i na pewno bardzo sycące!

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)