Gofry ryżowo-cieciorkowe z bananowym musem
Składniki:
·
4 żółtka
·
1 szklanka
mąki z ciecierzycy BIO
·
1 szklanka
mąki ryżowej BIO
·
szczypta
soli
·
1/2 szklanki ksylitolu
·
łyżka
ekstraktu z wanilii
·
1/4 szklanki oleju rzepakowego
·
1szklanka
mleka ryżowego z migdałami BIO
·
1 łyżeczka sody
MUS BANANNOWY :
- 2 dojrzałe banany
- łyżeczka dobrego kakao
Łączymy
suche składniki- mąki, sól, sodę i ksylitol. W oddzielnej misce łączymy żółtka,
mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do
suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Rozgrzaną
gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy
gofry. Podajemy z musem bananowym - banany rozdrabniamy widelcem na pastę, pod koniec dodając łyżeczkę kakao. Smacznego!
Dziękuję za ten przepis,.........idealny dla mnie,........tyle lat odmawialam sobie klasycznego gofra.Od jutra szukam gofrownicy,zakupie produkty,................i dam znać czy mi wyszło.Twoje EWO są taaakie apetyczne....yolka
OdpowiedzUsuńwyglądają na pysznie kruche..hm chyba muszę odnaleźć gofrownicę :)
OdpowiedzUsuńświetne gofry i na pewno bardzo sycące!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
OdpowiedzUsuńŚwietne gofry, polecam!
OdpowiedzUsuń