Zapraszam na idealny wykwintny obiad. Szlachetne mięso ze świeżego tuńczyka, klasyczny sos remoulade na bazie domowego majonezu i sałatka z jabłkiem i prażonymi pestkami dyni to harmonijne połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Domowy sos remoulade, stek z tuńczyka i sałatka z jabłkiem
Składniki (na 2 porcje):
·
2 steki z tuńczyka - 2-3 cm grubości - ok. 200 g
każdy
·
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
·
0,5 łyżeczki soli
·
2 łyżeczki oliwy
W misce
łączymy ze sobą przyprawy z oliwą.
Marynatą nacieramy steki z obu stron. Odstawiamy do zamarynowania na pół godziny.
Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy. Steki smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty
(w zależności od grubości- należy uważać, żeby nie przesmażyć, bo ryba stanie
się sucha i twarda) . Odstawiamy na 10 minut. Podajemy z sałatką z roszponki
i sosem remoulade.
Sos remoulade
Składniki:
2 żółtka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka ulubionej musztardy - u mnie miodowa
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki posiekanego pieprzu zielonego
sól
1/2 średniego jabłka
Ugotowane żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy surowe żółtko,
musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy. Cienkim strumieniem
cały czas blendując dodajemy olej. Gdy
sos zgęstnieje, dodajemy ocet i
ponownie blendujemy. Dodajemy posiekane ziarenka pieprzu. Całość dokładnie
mieszamy, ewentualnie doprawiamy
solą. Jabłko ze skórką drobno kroimy i
dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy.
Sałata
·
roszponka
·
cytryna
·
pół jabłka
·
6 łyżek oliwy
·
1/2 łyżeczki soli
·
1/2 łyżeczki pieprzu
·
1 łyżeczka miodu
·
2 łyżki soku ze śliwki 100%
·
1 średni pomidor
·
garść uprażonych pestek dyni
Łączymy ze sobą sok z połowy cytryny, sól, pieprz,
miód i sok ze śliwki. Stopniowo
dodajemy oliwę. Sosem skrapiamy roszponkę, dokładnie mieszamy. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy
w jak najcieńsze półtalarki, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora również
kroimy w półtalarki. Pomidora i jabłko dodajemy do sałaty. Dodajemy pestki
dyni. Całość delikatnie mieszamy.
|
|
Na talerzu układamy porcję sałaty, stek z tuńczyka i porcję
sosu remoulade. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz