Tak się złożyło, że w jednym tygodniu obchodzimy Tłusty Czwartek,
Walentynki i ostatni weekend karnawału... a we wtorek ostatki. Pewnie
wielu z Was już w czwartek objadło się słodkościami, dlatego na te ostatnie
karnawałowe dni oraz dzisiejsze święto miłości proponuję coś lekkiego,
puszystego i delikatnego... Sernik wiedeński na pysznym serze i
ugotowanych ziemniakach, bez spodu za to z polewą czekoladowo-serkową
wprost rozpływa się w ustach. Każdego zachwyci swoją delikatnością. Robi się go błyskawicznie, więc jeśli zaraz zabierzecie się za jego przygotowanie, spokojnie będziecie mogli zachwycić nim swoich bliskich podczas walentynkowej kolacji.
Sernik wiedeński
Składniki:
Podczas pieczenia sernik ładnie rośnie |
·
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
·
300 g ugotowanych ziemniaków
·
200 g miękkiego masła
·
2 szklanki drobnego cukru
·
6 jajek
·
2 łyżki ekstraktu waniliowego
·
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
·
tabliczka mlecznej czekolady+ 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady + łyżka masła + 3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego+ 270 g gęstego serka
homogenizowanego- u mnie o smaku toffi
Ziemniaki trzykrotnie przepuszczamy przez
praskę. Następnie łączymy je ze zmielonym serem- masa musi być jedwabiście gładka, bez żadnych grudek. Masło ucieramy z cukrem.
Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i masę serową. Dodajemy
skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Pianę delikatnie łączymy z masą sernikową. Całość przelewamy do tortownicy o
średniczy ok. 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 60
minut, temp. 180 stopni termoobieg. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika.
Etapy przygotowania serownika |
Etapy przygotowania polewy serkowo-czekoladowej |
Upieczony sernik |
A tu sernik w wykonaniu mojej siostry :)
Wygląda bajecznie :) Idealny deser, nie tylko na Walentynki :)
OdpowiedzUsuńhehe pycha :P
OdpowiedzUsuń