Staropolskie pączki parzone z truskawkową marmoladą/ krówką kawową
·
1 kg mąki
pszennej + 1 szklanka
·
100 g świeżych drożdży
·
12 żółtek- z dużych jaj
·
1,5 szklanki drobnego cukru
·
200 g roztopionego, letniego masła
·
4 szklanki mleka
·
skórka otarta z cytryny + sok z cytryny
·
4 łyżki
spirytusu
·
marmolada truskawkowa/ masa krówkowa kawowa
·
olej rzepakowy do smażenia
·
cukier puder na lukier + sok z cytryny
·
posypka- kandyzowana skórka pomarańczowa +
suszona żurawina
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru,
zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 3/4 szklanki)- całość dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy 3 łyżki
mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby
zaczyn popracował.
Do miski przesiewamy 0,5 kg mąki. Zalewamy pozostałym wrzącym mlekiem- zaparzamy
mąkę, dokładnie mieszając.
Ciepłą zaparzoną mąkę łączymy z zaczynem,
dodajemy żółtka utarte na biało z cukrem , sok i skórkę z cytryny. Dokładnie
mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy dłonią na
gładkie ciasto. Dodajemy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy . Gotowe ciasto
musi odchodzić od miski i od dłoni. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia- powinno podwoić swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki,
rozpłaszczamy je na dłoni, nadziewamy łyżeczką marmolady lub krówki i formujemy pączki.
Układamy je na posypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na
ok. 15 minut. Smażymy w garnku na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne
aby temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu
na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4- 5 sztuk, aby temperatura oleju nie spadła),
przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią (na średnim ogniu ok.
5 minut z jednej strony), obracamy na drugą stronę i smażymy już bez
przykrycia (kolejne 5 minut). Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (sok z
cytryny i tyle cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać
podprażonymi orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką pomarańczową i suszoną
żurawiną. Smacznego!
z marmolada truskawkową |
pączki z masą krówkową kawową |
pączki z masą krówkową kawową |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz