czwartek, 12 lutego 2015

Staropolskie pączki parzone z truskawkową marmoladą/ krówką kawową

 Tłusto - czwartkowo zapraszam na pyszne pączki parzone- klasyczne tłustości kuchni staropolskiej w moim wydaniu. W porównaniu z klasykiem, do ciasta użyłam nieco mniej żółtek i tłuszczu. Uperfumowałam je skórką cytrynową, udekorowałam kandyzowaną skórką pomarańczową i suszoną żurawiną. Pyszności :) .

Staropolskie pączki parzone z truskawkową marmoladą/ krówką kawową


Składniki (na ok. 30 pączków):
·         1 kg  mąki pszennej +  1 szklanka
·         100 g świeżych drożdży
·         12 żółtek- z dużych jaj
·         1,5  szklanki drobnego cukru
·         200 g roztopionego, letniego masła
·         4  szklanki mleka
·         skórka otarta z cytryny + sok z cytryny
·         4  łyżki spirytusu
·         marmolada truskawkowa/ masa krówkowa kawowa
·         olej rzepakowy do smażenia
·         cukier puder na lukier + sok z cytryny
·         posypka- kandyzowana skórka pomarańczowa + suszona żurawina



Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 3/4 szklanki)- całość dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby zaczyn popracował.
Do miski przesiewamy 0,5 kg  mąki. Zalewamy pozostałym wrzącym mlekiem- zaparzamy mąkę, dokładnie mieszając.
Ciepłą zaparzoną mąkę łączymy z zaczynem, dodajemy żółtka utarte na biało z cukrem , sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy dłonią na gładkie ciasto. Dodajemy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy . Gotowe ciasto musi odchodzić od miski i od dłoni. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- powinno podwoić swoją objętość.  Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, rozpłaszczamy je na dłoni, nadziewamy łyżeczką marmolady lub krówki  i formujemy pączki. Układamy je na posypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 minut. Smażymy w garnku na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4- 5 sztuk, aby temperatura oleju nie spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią (na średnim ogniu ok. 5 minut z jednej strony), obracamy na drugą stronę i smażymy  już bez przykrycia (kolejne 5 minut). Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (sok z cytryny i tyle cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać podprażonymi orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką pomarańczową i suszoną żurawiną.  Smacznego!




z marmolada truskawkową

pączki z masą krówkową kawową


pączki z masą krówkową kawową

Pączki na Tłusty Czwartek Karnawałowe Słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)