Rada- soczewicę - zarówno czerwoną, jak i zieloną - przed ugotowaniem przelejcie na sicie zimną wodą. Soczewicę czerwoną gotuje się krótko ok. 15-20 minut, soczewicę zieloną dwa razy dłużej (można ją namoczyć w wodzie przez ok. pół godziny, wtedy ugotuje się szybciej). Do pasztetu soczewicy nie solę- doprawiamy dopiero zblendowaną masę pasztetową.
Pasztet z soczewicy
Składniki na keksówkę 33 x 11 cm :
- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
- 0,5 szklanki kaszy kuskus -zalewamy szklanką gorącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, żeby kasza wchłonęła cały płyn
- niepełne pół szklanki oleju rzepakowego + 3 - 4 łyżki do obsmażenia warzyw
- niepełne pół szklanki oleju spod suszonych pomidorów
- Ok. 8 suszonych pomidorów
- 2 cebule
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
- 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka gałki muszkatołowej
- Skórka otarta z 1/2 cytryny
- 4 żółtka
- duży pęczek bazylii
- świeży imbir- ok. 1-2 cm
- mąka jaglana do oprószenia formy + odrobina oleju do natłuszczenia
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju.
Marchewkę przesmażamy na łyżce oleju rzepakowego.
Dodajemy do ugotowanej czerwonej soczewicy. Pietruszkę również smażymy na oleju
i kiedy straci swoją surowość dodajemy ją do soczewicy zielonej. Do soczewicy
czerwonej dajemy połowę kaszy kuskus, niepełne pół szklanki oleju spod
suszonych pomidorów, suszone pomidory, połowę przygotowanej cebuli. Całość
dokładnie blendujemy. Dodajemy dwa żółtka.
Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z połowy cytryny, świeżo
startym imbierem i gałką muszkatołowa. Całość dokładnie blendujemy.
Do soczewicy zielonej dodajemy niepełne pół szklanki oleju rzepakowego,
pozostałą kasze kuskus, cebulę- całość dokładnie blendujemy. Dodajemy 2 żółtka,
sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz listki bazylii. Całość blendujemy na
gładka masę.
Foremkę o wymiarach 33 x 11 cm smarujemy odrobiną
oleju i obsypujemy mąką jaglaną. Na dno wykładamy masę czerwoną, na wierzch
masę z zielonej soczewicy. Całość pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni,
termoobieg. Pasztet podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!
Pyszny :) szkoda,że ten kuskus :P ale nawet moje koty go podjadają ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na pasztet :)
OdpowiedzUsuńświetny pasztet!
OdpowiedzUsuńDzięki :) i polecam wypróbowanie przepisu ;)
OdpowiedzUsuń