Dziś kolejny przepis na szybki obiad z rybą w roli głównej. Tym razem będzie to karp. Choć wielu uważa go za klasyczną rybę wigilijną, polecam sięgać po niego nieco częściej niż tylko raz w roku.
Filet z karpia pod owsiano-orzechową kołderką z pieczoną kalarepką
·
Filet z karpia
·
1/4 szklanki płatków owsianych
·
1 czubata łyżki masła orzechowego najwyższej jakości
·
Szczypta soli do smaku
·
Pieprz do smaku
·
Łyżka sosu sojowego
·
1/4 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
·
Garść orzeszków ziemnych
·
Garść czarnych oliwek
·
odrobina oleju rzepakowego
Blendujemy ze
sobą płatki owsiane, masło orzechowe, sól, pieprz, sos sojowy i trawę
cytrynową. 3/4 panierki posłuży nam do przykrycia karpia, 1/4 jako dodatek do kalarepki.
Kalarepkę kroimy w małą kostkę, układamy w naczyniu do zapiekania. Posypujemy odłożoną wcześniej panierką owsiano-orzechową, skrapiamy olejem i delikatnie solimy. Pieczemy ok. 45 minut, 180 stopni, termoobieg.
Karpia moczymy przez całą noc w mleku i cebuli pokrojonej w piórka. Następnego dnia rybę osuszamy, lekko nacinamy (tak by ryba pozostała w jednym kawałku i nie rozpadła się podczas pieczenia- czyli tak by nie przeciąć skóry) w poprzek włókien co 2-3 mm i układamy w naczyniu do zapiekania. Panierką dokładnie smarujemy filet z karpia. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami i oliwkami. Skrapiamy olejem rzepakowym. Całość zapiekamy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg (czyli rybę wstawiamy do kalarepki po ok. 20-25 minutach jej pieczenia). Podajemy z pieczoną kalarepką
Kalarepkę kroimy w małą kostkę, układamy w naczyniu do zapiekania. Posypujemy odłożoną wcześniej panierką owsiano-orzechową, skrapiamy olejem i delikatnie solimy. Pieczemy ok. 45 minut, 180 stopni, termoobieg.
Karpia moczymy przez całą noc w mleku i cebuli pokrojonej w piórka. Następnego dnia rybę osuszamy, lekko nacinamy (tak by ryba pozostała w jednym kawałku i nie rozpadła się podczas pieczenia- czyli tak by nie przeciąć skóry) w poprzek włókien co 2-3 mm i układamy w naczyniu do zapiekania. Panierką dokładnie smarujemy filet z karpia. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami i oliwkami. Skrapiamy olejem rzepakowym. Całość zapiekamy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg (czyli rybę wstawiamy do kalarepki po ok. 20-25 minutach jej pieczenia). Podajemy z pieczoną kalarepką
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz