Jeżynki i jabłkowe śnieżynki czyli ciastka z kremem w wersji deluxe
Składniki na ok. 25 babeczek:
- 600 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki - proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 300 g - cukru
- 100 g - masła
- 2 - jajka
- 2 szklanki - mleka
- 100 g cukierków czekoladowych
- 2 jędrne jabłka
Łączymy składniki suche- mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia. Stopniowo dodajemy
rozpuszczone masło, jajka i mleko. Cukierki lekko siekamy i dodajemy do połowy ciasta.
Do drugiej połowy dodajemy jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę. Dzięki
temu uzyskamy dwa rodzaje muffinek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi wkładkami- napełniamy
do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 22-25
minut, temp. 180stopni termoobieg.
Po wystudzeniu środek każdej babeczki wydrążamy za pomocą
łyżeczki.
·
ok. pół szklanki mleka
·
okruszki z babeczek z dodatkiem cukierków i z dodatkiem
jabłek
·
500 g serka mascarpone
·
4 łyżki cukru pudru
Okruszki zalewamy mlekiem. Serek ucieramy z
cukrem pudrem. Do mascarpone dodajemy stopniowo namoczone okruszki ciasta-
dokładnie ucieramy. Krem gotowy.
Masa jeżynowa:
·
1,5 szklanki
cukru waniliowego domowej roboty
·
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
·
2 łyżki mąki
pszennej
·
2 żółtka
·
1/2 szklanki
mleka
·
400 g
miękkiego masła
Rozmrożone owoce i cukier dobrze blendujemy, przecieramy przez gęste sito, a następnie
zagotowujemy. Mąki oraz żółtka łączymy z
mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką
mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu,
aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy
do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy stopniowo dodając zimny budyń.
Masami napełniamy środki babeczek- masy
przekładamy do dwóch rękawów
cukierniczych. Kremami napełniamy wnętrza babeczek, pozostawiając na
wierzchu dekoracyjną czapeczkę. Dodatkowo możemy udekorować je cukrowymi
perełkami i ulubionymi ciasteczkami.Smacznego!
:) miło mi to słyszeć
OdpowiedzUsuń